Boquete, eläkeläisten paratiisi

Tulin kuukaudeksi Panamaan, Boqueteen tekemään töitä ja viettämään aikaa. Olin vieraillut Boquetessa jo aiemmin vuosi sitten lyhyesti, ja jo silloin paikka vaikutti mukavalta. Panamassa Boquete tunnetaan kukista sekä kahvista, ja täällä järjestetäänkin vuotuinen Feria de Boquete eli Feria de las Flores y del Café -festivaali, joka kerää kiitettävästi yleisöä.

Maailmalla Boquete tunnetaan muistakin syistä. AARP (American Association of Retired People, Yhdysvaltain eläkeläisten yhdistys näin vapaasti käännettynä) on nimennytkin Boqueten parhaaksi paikaksi viettää eläkettä. Syiksi on mainittu hyvä ilmasto, lähellä sijaitsevat rannat sekä matalat elinkustannukset (jotka ovat kyllä nousseet expat-invaasion ansiosta) Täällä huomaakin aika nopeasti, että moni on ottanut vinkistä vaarin (hehe) ja tullut tänne viettämään eläkepäiviään. Boqueten alueella asuu noin 3000 ulkomaalaista (kokonaispopulaatio noin 19 000 henkeä), joista valtaosa on kanadalaisia tai yhdysvaltalaisia.

Eläkeläiset ovat sopeutuneet Panamaan vaihtelevasti. Suurin osa heistä vaikuttaa olevan pohjoisamerikkalaisia, ja he myös vaikuttavat viihtyvän enimmäkseen omassa kuplassaan. On useita ravintoloita ja tapahtumia, joissa käy lähinnä länsimaalaisia eläkeläisiä. Paikallisissa ravintoloissa ja tapahtumissa tapahtumissa länsimaalaisia kuitenkin näkee harvoin. Paikalliset eivät kuitenkaan vaikuta harmittelevan asiaa, vaan ovat ystävällisiä turisteja kohtaan. Todennäköisesti iso eläkeläisten turva onkin parantanut alueen taloutta ja tehnyt paikasta elävämmän, vaikka useat eivät näin eläkeläiskeskeisestä paikasta uskoisikaan.

Runsas määrä länsimaalaisia tarkoittaa myös sitä, että Boquetesta löytyvät monet länsimaalaiset mukavuudet, joita voi olla haastavaa löytää latinomaissa. Täältä löytää kaikkea soijamoccachinosta luomukasviksiin, ja paikallisista kosher-suklaanibseistä makkaroihin, jotka on tehty hormoonittomasti kasvatetuista luomusioista, joiden korviin on kuiskailtu hempeästi itämaisia meditaatiolauluja teurastuksen aikana. Gentrifikaatio on alueella siis aika vauhdissa, ja keskustan läheisyydessä on melko vähän köyhemmän kansanosan, eli usein paikallisten intiaanien, peltiröttelöitä ja enemmän jenkkityylisiä linnoja täydellisine ruusutarhoineen ja sähköaitoineen.

zjFsSUw

Boquete jakautuu eri osiin. Bajo Boquete on alueen keskus, joka sijaitsee laaksossa vuorten keskellä. Kenties mielenkiintoisin alueen vuorista on Barú, joka on aktiivinen tulivuori. Sen huipulta näkee sekä Atlantille että Tyynellemerelle.

Alueen ilmasto on erittäin miellyttävä. Boquete sijaitsee noin kilometrin korkeammalla kuin rannikon trooppinen alue. Sääolot ovatkin suotuisat eläkeläisten lisäksi monille kasveille ja eläimille.

63o1c00

Kukkaloisto täällä onkin lähes häkellyttävän upeaa.

4NCodh8

0C1jJUp

Joku passiot-suvun kukka, jonka tarkkaa nimeä en tiedä.

lsJjtoT

Hirveästi ei olla bongailtu niitä eksoottisia eläimiä toistaiseksi, mutta ehkä parempi, että välttelevät ihmisiä. Quetzal ois kyllä aika siistiä nähdä!

Kuten lähes kaikkialla Panamassa, täälläkin julkisen liikenteen bussit ovat Yhdysvaltain vanhoja koulubusseja. Viereisessä kuvassa paikallinen paloauto.

WYYKRyG

Juhannuksen aikoihin täällä juhlittiin kylän pyhimyksen San Juan Bautistan eli Johannes Kastajan päivää. Pyhimykset on täällä kova juttu, ja joka kylällä ja aihealueella on omansa. Tässä perinteisiin asuihin pukeutuneet tanssijat odottelevat esityksen alkua.

UMquoo2

Paikalliset mammat jälkikasvuineen odottelivat myös esityksen alkua, tai kenties bussia.

Ngäbe-Buglé tai Guyamí on paikallinen alkuperäisasukkaiden heimo, joka on Panaman kolmanneksi suurin alkuperäispopulaatio (comarca indígena). Siihen lasketaan kuuluvaksi kaksi heimoa, Ngäbe ja Buglé. Molemmilla on omat kielensä, joista suurempi on Ngäben kieli eli ngäbere. Mielenkiintoisesti vain naiset heimossa pukeutuvat julkisesti perinteisiin vaatteisiin; näihin näyttäviin, värikkäisiin mekkoihin. Miehilläkin on perinteiset vaatteensa, mutta niitä näkee huomattavasti harvemmin.

Panamassa monilla alkuperäisheimoilla on vahva kulttuuri, ja etenkin Kuna-heimo puolustaa kärkkäästi oikeuksiaan. Kulttuuriset erot sekä täällä että muuallakin aiheuttavat ongelmia alkuperäisen populaation ja latinojen välillä. Moni Ngäbe-Buglén naisista ei esimerkiksi osaa espanjaa, joten lailliset oikeudet voivat olla hukassa. Naisten koulunkäynti myös usein tyssää aikaisin, sillä raskaaksi tultuaan tytön ensimmäisen prioriteetin on oltava perhe. Koulunkäyntiä myös usein rajoittavat pitkät koulumatkat. Naiset tukevat toisiaan vahvasti lasten kasvatuksen suhteen ja heimojen parissa on melko yhteisölliset arvot.

Heimo on myös vasta viime vuosina alkanut ottaa osaa enemmän raha-talouteen, sillä kuivuuden ja vaihtelevien luonnon olosuhteiden vuoksi maanviljelystä on tullut entistä epäluotettavampi elinkeino. Heidän maillaan on paljon luonnonrikkauksia, mutta kaivostyö sekä maanviljely aiheuttavat myös haittoja kuten vesien saastumista, ja suurin osa heistä onkin kaivostoimintaa vastaan myös sosiaalisten ja kulttuuristen syiden vuoksi.

aqV3g0B

Toinen tanssiryhmä, joka esiintyi tapahtumassa.

MPaTRWG

Perinteiseen naisten tanssiasuun kuuluu leveähelmainen pollera-hame, upeat käsityönä tehdyt pitsit, kultakorut ja näyttävät hiuskoristeet.

FVzGnd7

Miesten tanssiasuun kuuluu kirjailtu puuvillapaita, virkattu pussukka, ballerina-tyyliset nahkakengät, suorat housut ja punottu olkihattu. Tällainen onkin oikea ”panama”-hattu, pintado – länsimaissa tunnetut panamahatut ovat peräisin Ecuadorista, ja niiden nimitys tulee ajoilta, kun Roosevelt käytti hattua Panaman kanaalivierailuidensa aikana.

A3jcmzd

Tanssiin kuuluu paljon ”hei!”-huutoja, helmojen heiluttelua ja käsien nostelua. Kuviot eivät ole niin erilaisia kuin perinteisissä suomalaisissakaan kansantansseissa.

Tästä voi vähän katsoa, miltä meno näyttää:

Pqm3zvt

Nuo pikkutanssijat oli kyllä aika huippuja.

H6zvm2w

 

Oli vähän pohtivaiset ja hermostuneetkin ilmeet, ja välillä luntattiin askelia siltä yhdeltä, joka ne tiesi parhaiten.

2gJHmKn

Tämä poika oli joukon asiantuntija.

2A8AxdO

LSfY2nu

Itse vannetanssia harrastavana oli hauska päästä katsomaan paikallisten tyttöjen tanssiesitystä!

9OhFuwQ

Meikit ja asusteet oli kohdillaan ja hauskaa oli!

OzaLNVB

Musiikkivalinnat oli mielenkiintoisia… en ehkä valitsisi biisiä, jonka sanoitukset tihkuu seksiä ja kaikenlaista härskeilyä pikkutyttöjen tanssiesityksen taustaksi. Tämä tanssinopettaja oli todennäköisesti vain ajatellut, että ompas tarttuva rallatus. Hyvä syy oppia kieliä!

QHgA2w9

Boquete kiittää ja kuittaa. KUVAT JA VIDEO: Antin käsialaa

Jätä kommentti